Svenska Fergusonklubben Grålle

sektion Västmanland

Årets om gått! Grålleklubben i Västmanland 2011.

Av skrftställaren Lars Tideström!

El - mekarkurs 19:e februari

Grålledoctor Kalle Lundberg hade budat till kurs i Aros Motor-veteraners lokaler och det samlades 16 stycken nyfikna och vetgiriga medlemmar.
Kalle gick igenom hela Grållens elsystem och förklarade inle-velserikt och kunnigt hur allt fungerade och hur man skall und-vika att få "trassel". Viktigt är att t.ex. använda tillräckligt gro-va ledningar och att se till att alla kontaktytor är väl putsade. Efter genomgångarna "haglade" frågorna från församlingen som fick svar på det mesta.
Efter lunch blev det praktiska övningar med att polvända en ge-nerator mm. mm.
Tack Kalle för en instruktiv genomgång och för många fina tips!

Skogsdag 5:e mars

Webbmaster Per Eriksson ville ha hjälp att frakta ut virke på sin gård Bondängen och det samlades ett tiotal medlemmar samt några nyfikna runt två traktorer som utrustats med timmerkälkar. Vädret var det allra bästa med 15 minusgrader och en fin vårvintersol.
Det handlastades timmer på kälkarna som drogs fram till upplagsplatsen utan större mankemang trots att snön låg djup.
Ett litet missöde var att ett av ekipagen hamnade baklänges i ett dike men kunde med en "35:as" hjälp komma upp på torra land igen.
I Per:s storstuga bjöds det på såväl fika som lunch och manskapet kunde både mätta och nöjda med dagen köra hemåt. Tyvärr hade jag ej möjlighet att delta så bilderna har tagits av Per o Tord. Tack Per för bra arrangemang!

Årsmöte, sektionen 26:e mars

Årets årsmöte samlade 27 medlemmar som bänkade sig i Aros Motorveteranernas lokaler. Tord hälsa-de församlingen välkommen och fick agendan godkänd. Det blev omval av klubbens samtliga funktio-närer och styrelsen beviljades ansvarsfrihet för det gångna året.
Tord informerade om att vi blivit erbjudna att överta en s.k. Asea-grålle, men att beslut ej fattats.
Acke hade i vanlig ordning bakat frallor på "vår" säd och som han och Mari hade brett snygga mackor av – smakade förträffligt till kaffetåren.
Vi visade ett bildspel från förra årets aktiviteter och gick igenom kalendern för år 2011. Kalle Grålle-doctor informerade om sina mekarkurser samt om en veterantraktorträff i sektionens regi.
Det hela slutade med allmänt "babbel" och försäljning av mjölpåsar som Acke hade paketerat.

Mekarträff, Åvestbo/Fagersta 2:a april

Kalle Lundberg och Anders Lindmark stod för det här arrangemanget och ca 15 medlemmar kunde lyssna till en hel rad med tips från Grålledoctorn. Han gick igenom elsystemet och lärde ut hur man felsöker om något har blivit galet och hur man undviker att fel uppstår. Det kom många frågor från församlingen och vitsen med dessa träffar är just att dra lärdom av varandras erfarenheter – och så blev det ju naturligtvis!
Vi höll till i Hemvärnets lokaler och till lunch hade Anders ordnat med att hemvärnets "koktrosskillar" lagade mat. Det blev pannbiff med lök och vi lät oss väl smaka!
Efter maten blev det lite praktiska övningar samt fortsatt mingel och erfarenhetsutbyte. Fagerstapos-ten var där med en reporter som dagen efter hade en fin artikel om vår klubb i sin tidning. Det var Sune Swan som hade ordnat med detta – ett bra initiativ som får oss ännu mer kända!
Tack Kalle, Anders och Sune för en fin träff!

Hämtning av ASEA-grållen 16:e april

Det hade beslutats att sektionen skulle överta den här Asea-traktorn som fanns på Orust i Bohuslän och som ägdes av grållemedlemmen Bo Isaksson. Anders Lindmark ställde upp med släpkärra och en kraftig dragbil och Tord och jag följde med som "matsäck".
Körde de 35 milen och hittade Bo på hans gård ungefär mitt på Orust. Vi bjöds på fika och visades runt bland hans samlingar av redskap och gamla traktorer – en mäktig upplevelse med många märkliga och ovanliga ting!
Lastade på vårt "nyförvärv" som Anders surrade fast efter alla konstens regler medan Tord och jag fick lyssna till en gammal Zetor som Bo startade upp och demonstrerade.
Före hemgång körde vi en runda på ön som har en märklig natur med massor av bergknallar och vack-ra vyer ut över havet. Bo guidade oss och berättade om öns historia samt hur Grålleklubben arrangerar träffar och kör rallyn i denna mäktiga natur – tack Bo det var intressant att höra och se!
Sen åkte vi hem!

Vårsådd, Igelsta 30:e april

Det här vårbruket hade jag tyvärr inte möjlighet att delta i så Tord har "punktat " ner vad det var som hände och bilderna har tagits av Emma Hermansson. Tack Emma och Tord för materialet!
Det kom sammanlagt 10 traktorer varav en från Stockholmssektionen (Bengt Widman) som ville "ras-ta" sin diesel med lite tuffare tag än vanligt.
Gårdsmästaren Acke och Rättar-Lasse hade ordnat med fyra harvar så med Bengts och Maris blev det totalt 6 stycken, om jag nu räknat rätt. Tords Guldkalv med flaggstång ställdes upp utmed Salavägen och signalerade att något var på gång – det innebar att många stannade till och var nyfikna på vad som var på tapeten. Det var tidvis väldigt många åskådare och där det vackra vädret säkert bidrog till detta!

Efter sladdning och harvnigar spreds det konstgödsel och därefter såddes både korn och havre samt drogs en "repa" med ärtor – så att vi ska få soppa även nästa år. Häromdagen var jag förresten ute och plockade en pyts som vi kokade och doppade i smält smör – då tycker jag det är sommar!
Rättar-Lasses mamma hade kokat ärtsoppa på ärtor från Viggby som "matmästaren" Anders Lindmark serverade till lunch medan man kunde studera "nyförvärvet" från Orust. Anders hade lastat den på en kärra och kört ner den från Västerfärnebo.
Tack Acke och Lasse samt till alla som deltog och såg till att det blev en fin dag!
Var det nu så här det gick till – frågar jag ängsligt?

Hölasskörning, Åsby/ Hallstahammar 7:e maj

Åsby/Skanzendagen är årligen återkommande och det kommer alltid mycket folk. Som vanligt blev vi tillfrågade att delta att köra ungar i ett hölass. Det är märkligt att det är så kul att åka vagn och vi hade fullt upp att göra hela dagen med att köra. Det var inte bara ungar som ville åka utan man såg både föräldrar, mor- och farföräldrar" äntra vagnen.
Trots att vi hade frivillig avgift fick vi ihop en försvarlig summa till klubbkassan, men det var kanske farfar och farmor som bidrog mest och alla tycktes trivas i det fina vädret!
Det blev ju bra det här!

Veterantraktorträff, Brånsta/ Romfartuna 21:a maj

Grålledoctorn arrangerade en träff för veterantraktorer där alla var välkomna som hade något att köra med. Det dök upp ett femtontal klenoder och här liksom vid vårsådden hade Tord ställt upp "flaggtrak-torn" nära Salavägen vilket gjorde att många nyfikna stannade till och ville beskåda rariteterna.
På stället vi besökte – en gammal lanthandel – hade ägaren laddat grillen med korv och hamburgare och serverade även fika med tilltugg. Han är även en hängiven veteranbilsentusiast – så därför detta!
Vid långborden utanför gick det till som vanligt, med en massa snack och historieberättande om fram-förallt svunna tider, men även om nutidens traktorägande och dess vedermödor och glädjeämnen!
Det var ju förstås många grållar på plats men en hel del "röd/grön röra" (Munktellare och Volvo) även dom snygga att titta och lyssna på! Asea-grållen fanns på plats och kunde beskådas på Anders kärra.
Bland dom snyggaste var ju Kalle Lundbergs Ford 9N som han renoverat till näst intill nyskick!

En annan traktor "som stack ut" var en David Brown 990 som vår medlem Philip Ingemarsson hade lagt ner hela sin själ på att få i skick som ny – nästan i klass med Mari Johanssons MF 35:a som var uppställd bredvid.
Bakom lanthandeln fanns en "skrotgård" där man hittade en massa klenoder och bland annat en pam-pig gammal LINCOLN som inte såg ut att vara helt hopplös att renovera – hoppas vi får se den på vä-garna framöver!
Tack Kalle för ett nytt fräscht initiativ – det kan ju bli mera av det här!

Westerqwarnträff, 6:juni m.fl.

Hela sommaren och varje måndag anordnar ägaren Sigvard Eriksson en veteranbilsträff som samlar ca 2-300 bilar varje gång. Vi har blivit inbjudna att delta med våra traktorer och vår medlem Urban Strandberg har sett till att vi får en fin uppställningsplats vid infarten till området, där vi syns rejält.
Vi är kanske inte så många varje gång men eftersom vi syns så kommer många och vill veta mera om oss och det har resulterat i en hel del nya medlemmar – och det är ju bara att tacka och ta emot!
Bra jobbat Urban – fortsätt!

Listaträffen, 12 :e juni (pingstdagen)

Min hustru Ann-Mari hade rensat i en rabatt utanför vår stallvägg och skulle dra upp en rot som inte hörde hemma där - trillade baklänges och fick en spricka i bäckenbenet. För mig att köra till Lista var därför inte möjligt – hon behövde min assistans. De här raderna är således "hoptotade" med ledning av vad dom som var med har berättat och bilderna har levererats av sektionsledaren. Tack Tord!
För min del började det med att ett kraftigt regn/åskväder passerade kl.5 på morgonen och att jag i vanlig ordning satte mig på verandan för att kolla att det inte var några blixtar som skulle tända eld.
Strax före kl.6 dök Mari Johansson upp för att hämta sin 35:a som efter förra helgen varit parkerad på gårdsplanen. Den tankades och i hällande ösregn drog hon iväg mot Horns kafé där det var "start-punkt". Det kändes ärligt talat lite kymigt, men rätt så skönt, att under ett paraply kika på avfärden och att själv slippa köra i det här verkliga busvädret. Men visst hade det ju varit kul, det skulle ha bli-vit 10:e gången på rad att köra till Lista!
Det var bara fyra Grållar som kom till "start" och som i fortsatt hällande regn ändå drog till Lista. La-gom till att de närmade sig målet tittade solen fram och ordningen med att det brukar vara fint väder var återställd! Mari fick en "grållepläd" runt axlarna – hon var den enda som hade kört "nedcabbat" och var rejält blöt och frusen, men skam den som ger upp. Du är en "pärla" för oss och sektionen!
Det var inte som vanligt en uppslutning med över 200 traktorer men kanske 100 - inte illa med tanke på förhållandena. Det kördes sedvanligt ett "rally" på ett par mil på skitiga vägar, men vad gör väl det, bara man har skoj. "Grållehären" drog hemåt och vad jag förstått hade det trots alla motigheter med regn och annat varit trivsamt ändå. Sådana här incidenter skapar ju också en gemenskap som man kan garva och ha roligt åt i efterhand! Det hela avslutades med att Sven-Erik Morberg och hans hustru bjöd på fika i Herrskogen och att Mari med en "skitig" traktor kom vägen förbi Törunda för att tanka – och sen köra ytterligare 3.5 mil hem!
Det här är entusiasm det!

Skörd Igelsta 27:e augusti.

Vi hade planerat att dela upp skörden på två helger men ett av de häftigaste regn och åskväder man upplevt lade krokben för detta - den här dagen sken dock solen från en klarblå himmel och säden var hyfsat torr. Vi var ett gäng som dagarna innan hade monterat bindardukarna, reparerat haspeln och rundsmort maskineriet så det skulle funka. Acke och Mathias hade lagt ner en hel del timmar på att ställa i ordning den "nya" 5-fots bogserade tanktröskan. Så nu var det bara att dra igång!
Självbindaren "kommenderades" ut att skära vetet som inte blev en helt lätt uppgift på grund av att sä-den var kort och innehöll en hel del "grönfoder". Det blev svårt att få till snygga kärvar på grund av detta. Efter att ha fixat en hel del "strul" med dukspänning, haspelstopp och att knytapparaten kom i kollision med kraftuttagsskyddet fungerade det som det skulle!
När vetet var klart lastades det på vagnar som kördes över till Ackes skulltork på Solvalla. För att få julkärvar körde vi några varv på havreåkern och kärvarna lastades på skärbordet och restes upp mot logväggen för torkning. Om du vill glädja dina småfåglar i vinter, ta kontakt med "RättarLasse" han har kärvarna på förvaring på sin loge – och för avhämtning.
Acke och Mathias skar resterande havre med AKTIV-tröskan och med Mathias "guldkalv" som draga-re. Om det hade varit lite "strul" med självbindaren så fungerade det här ekipaget perfekt!
Vid fikaborden, där det serverades varm korv, blev det mycket snack i vanlig ordning och vi kunde konstatera att vi haft en lyckad och lärorik dag!
Tack alla som bidragit och ett särskilt tack till gårdsmästaren Acke och "RättarLasse"!

Jädersbruksdagarna 3 o 4 :e september

Sektionen var på plats med åtta traktorer, tält och utställningsmaterial som vi hjälptes åt att rigga i ordning på fredagen. Jädersbruksvänner som arrangerar de här dagarna hade anlagt en "traktorpulling-bana" på vår vanliga plats så det blev trängre än vanligt liksom att åkerplätten ockuperats av en jord-hög och som demonstrationsplats för en häftig grävmaskin. Nå ja - det drog ju en hel del publik!
Körde den sedvanliga paraden genom bruksområdet där en massa udda fordon deltog och man undrar stillsamt – var kommer allt ifrån? Publiktillströmningen var hela tiden stor och vi hade fullt upp att göra med att informera, demonstrera samt att ta emot ansökningar av nya medlemmar - allt medan det pågick motocrosskörning och traktorpulling med idel gamla veteranmaskiner. Liv och rörelse hela ti-den men att visa upp en grålleplog i arbete fanns det inte plats för – tyvärr!
Tog en runda på området och besökte bland alla knallarna bla. Olov Carlbinder och hans suveräna ut-ställning med sina egentillverkade modellmaskiner – men fortfarande ingen Grålle i samlingen!
Vädrets makter stod oss bi och vi slapp även i år att bogsera bilar på "parkeringsåkern" så vi kunde glada och nöjda med övningarna packa ihop och släpa hem traktorerna och "utställningen".

Fårets Dag 17:e september

Åsby Kött o Vilthandel står för det här och som vanligt hade Åsby Lantbruk lämnat en åker osådd så att vi kunde få visa hur det går till att plöja med Grållar. Tack Åsby för välviljan – sånt här gillar vi!
Vi hade tält, utställningen och balvagnen att köra ungar i på plats och det hela inramades av nio grål-lar.
Började med att lägga upp en plogrygg utan att markera med käppar - körde så att säga på "känn". Det blev ju som det blev – som en banan! Tur att Acke var i Sevalla och inte såg det här! Medan vi plöjde och rätade upp tegen körde ett annat gäng ungar i balvagnen och som vanligt blev det köbild-ningar att få åka! Trots frivillig avgift kammade vi hem en rejäl slant till klubbkassan
Så här snurrade det på hela dagen och i det härliga höstvädret kunde man inte annat än njuta av tillva-ron och umgänget med publik och kompisar. Plöjde färdigt och snyggade till vändtegen innan hem-gång. Tord hade via sitt specialdrag kopplat sin Guldkalv och en kärra efter en Grålle – ett märkligt ekipage tyckte nog många, men han kom hem!

Plöjning Igelsta 24:e september

Årets plöjning gick av stapeln på en återigen "ny" åker som upplåtits av "RättarLasse". Gårdsmästaren Acke hade planerat det hela genom att pinna ut var tegar och slutfåra skulle hamna samt ordnat med skaffning och fikabord på dikesrenen.
Det samlades åtta traktorer som ville prova på den ädla konsten att få till snygga fåror och efter en in-ledande information av Acke hur det skulle gå till, satte vi igång med att lägga upp två ryggar efter konstens alla regler. Eftersom det stundtals var både blött och hårt i marken tarvades det att plogarna fick justeras att passa förhållandena och här var bl.a. Henry Eriksson och Lennart Nyqvist till god hjälp att ge tips och råd.
Det snurrade på riktigt bra och bland ekipagen såg vi Rickard Westerdahl som med sin "guldkalv" och med assistans av pappa Johan "putsade" till tegen inför slutfåran. Den fick jag personligen äran köra och mot alla odds såg den riktigt snygg ut – sa Acke - så det var bara att suga åt sig!
Vid dikesrenen serverades det hela dagen både stekta kolbullar, grillad korv och kaffe som Anders Lindmark och Lennarts fru på ett föredömligt sätt fixade till och vilket säkert bidrog till att många slog sig ner och njöt av den härliga höstdagen. När det var dags att köra vändtegen var vi tvungna att mota upp "plöjarna" från kaffeborden – så trevligt hade dom!
Efter att ha kört vändtegen - som stundtals var seg och blöt - kunde vi med lite stolthet konstatera att vi återigen hade lyckats med våra tilltag – slutfåran inte att förglömma!
Tack Acke för ditt enträgna jobb!

Tröskningen, Solvalla 15:e oktober

I år hade det bestämts att endast ett tröskverk skulle köras och detta på grund av det tarvas mycket ar-bete och passning att driva två sådana här komplicerade maskiner samtidigt. Dessutom var årets skörd med själbindaren inte så stor eftersom en hel del skurits med en "modern" arbetsbesparande tanktrös-ka.
Det samlades ett 25-tal medlemmar och nyfikna och efter att ha kopplat för Ackes David Brown – det blev ingen Grålle i år - justerades varvtalet på tröskverket liksom att det delades ut arbetsuppgifter som att lasta fram kärvar, att mata verket, ta hand om säckarna med säd, övervaka halmbränningen på åkern samt att hålla en allmän koll på att allt funkade.
Det är alltid en härlig känsla och en mäktig ljudupplevelse när tröskverket startas och sakta kommer upp i rätt varvtal liksom att när kärvarna sen matas in och man hör det dova "mullret" när cylindern får jobba. Till en början fungerade allt som det skulle men av någon orsak slog det stopp i "bossfläkten" vilket hade till följd att det blev fullt i hela verket. En möjlig orsak var att det följde med korta halm-strån som blockerade "utflödet". Efter att ha gjort rent – ett dammigt och trångt arbete – ruskade vi igång och kunde köra färdigt. Det blev uppskattningsvis ca. 600 kg vete dock inte av bästa kvalitet och vi får se om det blir ett "bakdugligt" mjöl av det här?
I Ackes verkstad hade det städats och koktrossbasen Anders serverade varm köttsoppa med mackor, kaffe och bullar samtidigt som det bjöds på en stunds avkopplig – "snacksaligheten" var det inget att ta miste på och stämningen var som alltid hög! Vi kopplade isär utrustningen och grovstädade logen och kunde lägga ännu ett arrangemang till handlingarna och med fina minnen.
Tack Acke och till alla som såg till att det fungerade – det är mycket som ska klaffa !

Mekarkurs 29:e oktober

Doctor Kalle hade budat och lärde ut – inför 20-talet medlemmar - hur man på ett enkelt sätt kan åtgärda en läckande bakaxel utan att behöva demontera lagren. Detta en åkomma som är vanlig och får till följd att läckande olja "smörjer" bromsbanden som således inte fungerar samt att oljenivån i bakaxelhuset/ växellå-dan inte blir den rätta.
Församlingen deltog flitigt och efter att ha käkat lunch, fikat och haft erfarenhetsutbyten åkte vi hem och kunde konstatera att vi lärt oss något nytt och värdefullt som vi har nytta av!
Tack Kalle för en lärorik information!

Skördefest 19:e november

Det har blivit tradition att vi efter säsongens arbete samlas och umgås under lättsamma former. I år kom det 59 personer att delta i detta. Kurt Larsen under ledning av hustrun Marita och vår kassör Mari Johansson dukade upp en härlig buffé som alla tyckte smakade förträffligt och som avrundades med kaffe och en egenhändigt gjord efterrätt av Marita – toppengott!
Det var mycket snack runt borden och det är bara att konstatera att såna här övningar ger en ytterligare positiv dimension till vad en liten traktor kan åstadkomma.
Tack Marita, Mari o Kurt för en fin fest – det är risk att ni får fortsätta!
(Synd bara att glöggen tog slut i förtid)

Bilder

På bildsidan finns bilder från flera av arrangemangen som beskrivs här.